V písecké nemocnici vaří školám i sociálním zařízením

18. dubna 2017

Odborníci na výživu Nemocnice Písek, a. s., pomáhají se stravováním v píseckých základních školách. A v nemocniční kuchyni jim jídlo rovnou uvaří. Vloni v nemocnici tímto způsobem uvařili téměř tři tisíce obědů pro školy.

rautPísecká nemocnice zajišťuje celodenní stravování nejen pro hospitalizované pacienty a obědy pro zaměstnance, ale připravuje i obědy pro školy či sociální zařízení. V roce 2016 se tu uvařilo téměř 240 tisíc obědů. Z 35 tisíc obědů, které vloni nemocnice dodala externím odběratelům, byly téměř tři tisíce obědů určeny pro školy.

Od roku 2015 platí nařízení, podle kterého musí výběr receptur a sestavení jídelního lístku, včetně technologické úpravy v rámci dietního stravování, provádět nutriční terapeut. S tím pomáhá některým školám právě nemocnice. „Většinou se jedná o bezlepkovou nebo bezlaktózovou dietu, ale také o vysoce speciální stravu při rozsáhlých potravinových nesnášenlivostech,“ řekla Monika Lišková, vedoucí Oddělení léčebné výživy a stravování Nemocnice Písek.

Oddělení léčebné výživy a stravování se skládá z kuchyně, cukrárny, kanceláře a prodejny. Celkem zaměstnává 33 pracovníků, konkrétně kuchařů a kuchařek, dietních sester, administrativních pracovnic, cukrářek a prodavaček. Pod stravovací úsek patří také prodejna v areálu nemocnice, kde lze zakoupit nejen občerstvení teplé i studené kuchyně, cukrářské výrobky, čerstvé pečivo, ovoce a nápoje, ale i denní tisk, časopisy a základní hygienické potřeby.

Kuchyně a cukrárna zajišťují i catering na akcích pořádaných nemocnicí. V cukrárně se každoročně upeče téměř tři čtvrtě tuny vánočního cukroví a kolem 400 kusů velikonočních beránků, které dostávají zaměstnanci zdravotnického zařízení jako bonus. „Vaříme i o víkendech a denně připravujeme jedno bezmasé jídlo. Snažíme se sledovat moderní trendy ve stravování a reagujeme na podněty, které máme od našich strávníků,“ sdělila Monika Lišková.

Stravovací provoz písecké nemocnice několikrát ročně kontrolují státní dozorové organizace jako Krajská hygienická stanice, Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa. „Jejich hodnocení je pro klienty i obchodní partnery dokladem toho, že provozování stravovacích služeb je u nás bezpečné a na vysoké úrovni. Certifikát kvality udělený nezávislou externí firmou svědčí o správné a bezpečné přípravě pokrmů, dodržování hygienických postupů a uskladnění potravin,“ doplnil ředitel písecké nemocnice MUDr. Jiří Holan, MBA.

Zdroj: nemopisek.cz

Kuchyne